Wie zijn wij?
Wij zijn Bart en Elles, de blije bewoners en trotse eigenaren van de Steenakker. In 2000 zijn we vanuit Nijmegen naar de Steenakker in Haps verhuisd. We waren onder de indruk van de prachtige ligging, de oprijlaan, de natuur, de vrijheid en de inmense ruimte die de voormalige boerderij ons bood. En onze toen 6 jarige Bram..., die nodigde trots zijn vriendjes uit om binnen te komen fietsen!. Al gauw ontstonden er ideeen over wat we met al die ruimten konden doen. Een paar waren al duidelijk. Bart wilde sleutelen aan oude auto's en ik wilde een atelier. Maar er was nog zoveel meer. En buiten..., buiten konden we eindeloos genieten. Met vrij uitzicht tot aan de horizon waar we iedere avond vanuit onze stoel de zon zagen ondergaan. We voelden ons de koning te rijk. 'Wauw, we hebben een stukje van de aarde!', zeiden we tegen elkaar. En daarbij kwam de gedachte in ons op om deze plek niet alleen voor ons zelf te houden, maar om deze ook met anderen te delen.
Tijdens een van die zonsondergangen herinnerden we ons een jeugddroom van Bart. Hij wilde ooit een theater aan huis. En dat idee hebben we toen beklonken, daar wilden we samen voor gaan. Maar eerst moest het enorme dak worden geisoleerd, de verdiepingsvloer, muren eruit en er opnieuw weer in. Het werd een lange periode van geimproviseerd wonen, eerst in het voorhuis en later in de stal. En ieder weekend en vakantie gingen de handen uit de mouwen, maakten we 9000 dakpannen schoon in een koude, natte herfs. Onderweg kregen we hulp van vrienden die het geweldig vonden dat we onze droom aan het verwezenlijken waren. En vonden we een club bouwvakkers die ons hebben geholpen met de grote klussen.
En toen konden we beginnen. Dat deden we met try-outs van en voor vrienden die wij kenden vanuit het theater- en muziek circuit. We maakten er altijd feestjes van, met na afloop samen eten aan lange tafels, in de zomer buiten in de fruitboomgaard. Dat beviel goed. Zo goed dat steeds meer mensen ons vroegen om dit vaker te doen en voor en groter publiek. Het is uniek wat jullie bieden, werd ons vaker verteld. Maar we hadden beide een baan, dat ging gewoon weg niet. Uiteindelijk heb ik mijn 'moedige en stoute' schoenen aangetrokken en heb mijn baan opgezegd. Dat kon omdat het werk van Bart ons in staat stelde dit avontuur financieel aan te kunnen.
We bestieren de Steenakker vanuit eigen middelen, zonder winstoogmerk. We wilden onafhankelijk zijn, werken vanuit eigen inzicht en ervaring. We doen dat zonder subsidie (eerlijk gezegd ook omdat subsidie er niet in zat). Maar dat had en heeft wel concequenties, alles moet met eigen handen en tijd worden gedaan. Personeel aannemen zit er niet in. Ik heb de dagelijkse leiding op me genomen: de programmering, de horeca, de vrijwilligers, de inkoop, het kantoorwerk, de P.R. en publiciteit, de organistorische en huishoudelijke taken, ontvang groepen, verzorg arrangementen en ben wandelgids. Gelukkig vonden we fijne vrijwilligers die ons helpen met de barwerkzaamheden en een super kracht voor al het schoonmaakwerk. Zonder hun zouden we het niet redden. Het werd een succes en daarmee ook drukker. Bart nam de boekhouding onder zijn hoede, zorgt voor de theatertechniek, de moestuin, tuin met zwembad en het onderhoud van het enorme pand.
Sinds 2013 programmeren we professioneel. Na een paar jaar werden dat artiesten 'from all over the world'. En daarmee groeide het theaterbedijf. Een zegen, en waar we enorm trots op zijn, dat het ons lukte om 'vanuit de klei in Haps' een gewaardeerd podium op te bouwen. Maar toen begon zich ook een keerzijde aan te dienen. Er werd een groeiend beroep gedaan op mijn werkzaamheden, het emailverkeer steeg fors, als ook de telefoon, de dienstverlening, de social media, zo'n beetje 12 uur per dag in touw of klaar staan voor een programma van enkele keren per maand. Tot hoever wil, kun of kan je groeien, tot waar zit de rek? Het werd tijd om opnieuw naar onze droom en organisatie te kijken en goede beslissingen te nemen. Er kwam een nieuw plan om de ruimten en aansturing logistiek, organisatorisch te verbeteren en dat leidde tot nogmaals een flikse verbouwing. De corona crises kwam in die zin goed uit. En we besloten om niet verder te groeien maar om te bestendigen van dat wat er nu is.
In die tijd hebben we de foyer verplaatst en de theaterzaal gedraaid. Daarmee is de foyer en de bar direct achter de keuken van het voorhuis komen te liggen. Waardoor aan en afvoer en de keuken overzichtlijker en stukken minder werk is geworden. Achterin de theaterzaal is de artiestenruimte verbeterd tot een gastenverblijf. Nu kunnen artiesten langer op de Steenakker verblijven, aan een theater- of muziekproject werken, repeteren, tekst, muziek, script of een boek schrijven. In alle rust en huiselijke comfort van de Steenakker. Met de mogelijkheid van een optreden, een try-out of presentatie aan het eind van hun verblijf. Uniek en alleen te zien in de Steenakker!
We gaan onze 'Huisvrienden' daarmee iets bijzonders aanbieden. Zij krijgen voor dit soort optredens als eerste een uitnodiging. Vaker zal dat zijn voor een beperkt publiek. Heb je interesse? Doe hier dan je voordeel mee ;)
De eerste die van de 'Artist in Residence' of zoals wij het noemen 'Broedplaats' gebruik maakte was LAVALU. Ze verbleef in maart 2022 een paar dagen in de Steenakker om met haar muzikanten en technici aan haar nieuwe theatershow te werken. De show 'Earthbound' ging daarna in Concertgebouw Amsterdam in premiere.
We zien de toekomst met plezier en vertrouwen tegemoet. We gaan inspiratie mogelijk maken, artiesten ondersteunen en hun 'uitbroedsels' samen met jullie delen.
We heten je graag van harte welkom in ons theater aan huis.
Warme groet, Bart Vaessen en Elles van Loenen